Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 36ων ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΕΙΩΝ


ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟΥ.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΕΙΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
''Επεσε'' την Κυριακή το βράδυ 6 Αυγούστου η αυλαία των 36ων Γυναικοκαστρείων ωστόσο η ολοκλήρωση των τετραήμερων φετινών εκδηλώσεων θεμελίωσε σε νέες ισχυρές βάσεις την συνεργασία Δήμου και του διοργανωτή φορέα (Φυσιολατρικού Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Π. Γυναικοκάστρου) με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη των εκδηλώσεων και της περιοχής γενικότερα.


Η επιτυχής διοργάνωση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παρουσία άνω των 5.000 ατόμων, από την Πέμπτη 3 έως και την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 στις εκδηλώσεις που φέτος συμπλήρωσαν 36 συναπτά έτη από τότε που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται, είναι ένας αριθμός που αν μη τι άλλο αποδεικνύει του λόγου το αληθές.Η μοναδικότητα της περιοχής με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του χώρου γύρω από το Bυζαντινό Κάστρο που δεσπόζει του οικισμού Π.Γυναικοκάστρου, η παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων που χρόνια τώρα αποτελούν το μυστικό για την πολύχρονη διατήρηση και συνέχιση της διοργάνωσης των εκδηλώσεων που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες και το δροσερό καταφύγιο (ελέω του καύσωνα των ημερών) η τοποθεσία Πλατάνια του Αβρέτ Χισάρ συν-αποτελούν  τους λόγους για τους οποίους η πραγματοποίηση των Γυναικοκαστρείων χρόνια τώρα έχει αναγορευθεί (καθόλου τυχαία) σε πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες του οικισμού.


Στην προοπτική περαιτέρω συνεργασίας, ενδυνάμωσης και αναβάθμισης των κατά γενική ομολογία καλύτερων εκδηλώσεων σε επίπεδο νομού (κάθε έτους) όπως αυτές των Γυναικοκαστρείων μεταξύ Δήμου και διοργανωτών (τοπικός Πολιτιστικός σύλλογος) αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του τόσο ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ.Σισμανίδης (που παρέστη την Παρασκευή 4 Αυγούστου στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων και εδέχθη την άριστη φιλοξενία και τις ευχαριστίες όχι μόνο των υπευθύνων του συλλόγου αλλά και των κατοίκων) όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Δ.Τσαντάκης τον οποίο οι διοργανωτές ''έχρισαν'' χωρίς δεύτερη κουβέντα συντονιστή αποδεικνύοντας πόσο πολύτιμη ήταν η συνεισφορά και του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου στην επιτυχή υλοποίηση και των φετινών Γυναικοκαστρείων.Ομως η συμβολή του Δήμου Κιλκίς όπως ανέφερε στην σύντομη ομιλία του ο κ. Τσαντάκης δεν ''έμεινε'' μόνο εκεί καθώς τις προηγούμενες ημέρες συνέδραμαν για να είναι σε άριστη κατάσταση ο χώρος (Πλατάνια) οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών (για τον φωτισμό με ειδικούς συλλέκτες - ηλιακοί - του Κάστρου και την τοποθέτηση προβολέων για τον φωτισμό της περιοχής ολόκληρης) και των Υπηρεσιών Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου (κλαδέματα,κουρέματα χόρτων - καθαρισμός αντίστοιχα).


Αλλά και για την παρουσίαση του ιστορικού υλικού (σε ψηφιακή μορφή) προβολής του Βυζαντινού Κάστρου - φρούριου του Π.Γυναικοκάστρου την οποία ο Δήμος Κιλκίς έχει ''ανεβάσει'' - αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (www.e-kilkis.gr) και ο χρήστης επισκέπτης της μπορεί να ενημερωθεί και να πάρει όλες τις κατάλληλες πληροφορίες για τον πολύχρονο θεσμό των Γυναικοκαστρείων.
Οσον αφορά τώρα στο κύριο μέρος των εκδηλώσεων την Πέμπτη 3 Αυγούστου το πρόγραμμα περιελάμβανε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων αφιερωμένων στα παιδιά - ποδηλατοδρομίες (με την πολύτιμη συνεργασία του Ποδηλάτη στο Κιλκίς).


Την επόμενη μέρα την Παρασκευή ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ.Τσαντάκης στην έναρξη των φετινών Γυναικοκαστρείων έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορική προσέγγιση των εκδηλώσεων και παρουσίασε επισήμως το βίντεο όπως προαναφέρθηκε του Κάστρου ενώ το πρόγραμμα είχε και την παρουσίαση χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων Π. Γυναικοκάστρου (ποντιακοί χοροί) και του Συλλόγου Βαφειοχωρίου (θρακιώτικα τραγούδια και χοροί).


Το Σάββατο 5 Αυγούστου τις χορευτικές αρετές και επιδεξιότητες τους παρουσίασαν στο κοινό δύο γνωστοί πολιτιστικοί σύλλογοι ο καθένας στο είδος τους, Σύλλογος Πολιτισμού & Παράδοσης ΚΥΜΙΝΩΝ (Μακεδονικοί χοροί) και οι ΑΚΡΙΤΕΣ Πολυκάστρου (ποντιακά).

Tέλος την Κυριακή τελευταία μέρα των φετινών Γυναικοκαστρείων χόρεψαν ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου Ν.Κιλκίς και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ν. Γυναικοκάστρου παρουσίασε θρακιώτικα έθιμα και χορούς.
 


Και τις τέσσερις βραδιές των εκδηλώσεων μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων από τους Συλλόγους των χορευτικών τους τμημάτων το πρόγραμμα πλαισίωναν γνωστοί καλλιτέχνες που ασχολούνται με την ποντιακή μουσική και τα τραγούδια οι οποίοι και διασκέδασαν τους δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που βρέθηκαν στα Πλατάνια και στις εκδηλώσεις αναζητώντας συν τοις άλλοις και κάποιες στιγμές δροσιάς εν μέσω του κύματος καύσωνα που πλήττει την χώρα τούτες τις μέρες.Στα 36α Γυναικοκάστρεια παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Ν. Κιλκίς (ΝΔ) κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χριστόφορος Ακης Πιπερίδης, Νικόλαος Ταχτσίδης, Ιωάννης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Π.Τονικίδης με τον συνάδελφο του δημοτικό σύμβουλο κ. Λ.Παζαρτζικλή, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Μεσιανού κ. Α.Ιασονίδης.       
Δεν υπάρχουν σχόλια: