Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Μήνυμα Σούλη Καζαντζίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Υπογράφει ο Σούλης Καζαντζίδης
Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας νομού Κιλκίς
Στις 3 Μαΐου όπως κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας η οποία καθιερώθηκε το 1993 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η ελευθερία έκφρασης και η διάχυση της πληροφορίας μέσω του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, αποτελεί αναπόσπαστο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων και ως τέτοιο προστατεύεται τόσο από τον ΟΗΕ όσο φυσικά και από το Σύνταγμα μας.

Σήμερα στην εποχή της ταχύτατης μετάδοσης της είδησης και της πληροφορίας από το ένα άκρο του κόσμου στο άλλο βρίσκει την κοινωνία των δημοσιογράφων σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Συλλήψεις, διώξεις, απειλές, επιθέσεις, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες αποτελούν την ζοφερή εικόνα μέσα από την οποία οι άνθρωποι του τύπου προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους και να αναδείξουν με αντικειμενικότητα τα γεγονότα ανά την υφήλιο.

Και όλα αυτά εντός ενός δύσβατου καθημερινού αγώνα για την προάσπιση της αλήθειας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα σε συνθήκες πλήρους ασυδοσίας και ετευλισμού και καταπάτησης των δικαιωμάτων εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων στον τύπο.

Στη χώρα μας οι ανακατατάξεις στον χώρο των ΜΜΕ με τις γνωστές παλινωδίες της κυβέρνησης έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στο χώρο της λεγόμενης τέταρτης εξουσίας καθιστώντας έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων έρμαιο της ανεργίας.

Μέσα σε όλη αυτή την δύσκολη συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει εδώ και οκτώ χρόνια τη χώρα μας είναι αναγκαία η Πολιτεία να ενσκύψει με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και διαφάνεια στα ζητήματα του ευαίσθητου αυτού τομέα διασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία μέσω ενός κανονιστικού πλαισίου που δεν θα επιδέχεται καμιά μα καμιά αμφισβήτηση. 

Και το πλαίσιο αυτό διασφαλίζεται μόνο εφόσον η Πολιτεία το προωθήσει για να το διαχειρισθεί και να το υλοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ. Tην οποία το προηγούμενο έτος προσπάθησε να παραγκωνίσει με κάθε τρόπο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ελέω της κομματικής στόχευσης που είχε για τον πλήρη εναγκαλισμό των μέσων για ίδιον όφελος. Πρακτική που απέτυχε παταγωδώς με γνωστές τις συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: